اسید کلریدریک یا جوهر نمک یکی از محصولات پرکاربرد در صنایع شیمیایی است و با توجه به اینکه یکی از مواد شیمیایی پایه در انجام بسیاری از آزمایشات شیمیایی است کاربرد آن دوچندان شده است به همین دلیل تقاضا برای خرید این ماده شیمیایی با ارزش و پر مصرف بالا میباشد از مهمترین مشخصههای ظاهری آن میتوان به قابلیت انحلال بالای آن در آب اشاره داشت، محلول شفاف و بی رنگ است. دمای جوش این ماده ۱۰۸ درجه سانتی گراد است.
این اسید به صورت گاز اسیدی و خورنده میباشد که دارای بوی تندی میباشد. اسامی مترادفی که برای اسید کلریدریک در نظر گرفته شده است عبارت است از جوهر نمک، هیدروکلریک اسید، هیدروژن کلرید، کلریدریک اسید و … است.اسید کلریدریک از هوا سنگینتر است و به آسانی تبدیل به مایع میشود و در صورتی که مرطوب باشد میتواند مایع، ماده آبی رنگ را به قرمز تبدیل میکند.
کاربرد اسید کلریدریک
با توجه به پایه بودن این اسید کاربرد زیادی برای آن تعریف شده است که مهمترین این کاربردها عبارتند از؛
استفاده از این اسید در پالایش انواع فلزات
اسید شویی فولاد
در تولید ترکیبات آلی و غیر آلی
در کنترل pH و خنثی سازی
در بازسازی مبدلهای یونی
خالص سازی نمک طعام
اسید زنی چاه نفت
در صنعت چرم سازی
در نظافت خانه و … تنها بخشی از کاربرد اسید کلریدریک است که در این مقاله به آن اشاره شده است.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از اسید کلریدریک
همانطور که میدانید در هنگام استفاده با هر نوع ماده شیمیایی ضروری است که حتماً فایل MSDS آن محصول را مطالعه کرده و نکات ایمنی مربوط به آن را به خوبی رعایت کنیم. هر چند که اسید کلریدریک یکی از بی خطر ترین و کم خطرترین اسیدهای ذکر شده است اما با توجه به بوی تندی که دارد ضروری است در هنگام کار با این ماده حتماً از ماسک و دستکش استفاده شود. در صورت تماس اسید کلریدریک با پوست باید سریعاً پوست را با آب سرد شستشو داده و لباسهای آلوده شده با این اسید را جدا کنید.
شرایط مربوط به نگهداری و انبارداری اسید کلریدریک
باید ظروفی که این اسید در آنها نگهداری میشود از جنس پلی اتیلن و لاستیک طبیعی نباشد و اینکه با مطالعه MSDSاسید کلریدریک از موادی که ناسازگار است دور نگه داشته شود.
معرفی نیتریک اسید و کاربردهای آن در صنایع مختلف
یکی دیگر از مواد شیمیایی پر مصرف و در عین حال پرکاربرد نیتریت اسید است که با نام تیزاب یا جوهر شوره هم شناخته شده است. قابلیت حلالیت بالایی در آب دارد و از آن به عنوان اکسید کننده قوی یافت میشود که علاوه بر خورندگی بالایی که دارد در دسته اسیدهای سمی قرار گرفته است به همین دلیل در هنگام کار با این اسید باید دقت بسیار زیادی را به کار گرفت.
نیتریک اسید با انواع فلزات، اکسیدها و هیدروکسیدها واکنش نشان میدهد. از این ماده به عنوان یک معرف آزمایشگاهی و رایج صنعتی یاد میشود که نقطه انجماد آن در حدود ۴۲- درجه سانتی گراد است و نقطه جوش آن هم ۸۳ درجه سانتی گراد ذکر شده است و باید در هنگام کار با این اسید این موارد را در نظر گرفت. از مهمترین کاربردهای این اسید میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
در تهیه انواع کود شیمیایی
تولید نمک نیترات
در تصفیه فلزات گرانبها
کاربرد آن در انجام بسیاری از واکنشهای شیمیایی است
در صنعت غذایی
در تولید برخی از مواد منفجره
تمیز کردن شیشه و ساخت آینه و.... کاربرد دارد.
اسید نیتریک
رعایت نکات ایمنی در هنگام کار با اسید نیتریک
با توجه به خواص و مشخصههای ذکر شده برای نیتریک اسید این ماده بسیار خورنده میباشد و در صورت کار با آن باید دقت بسیار زیادی داشت زیرا در صورت تماس با پوست سریعاً سبب سوختگی پوست میشود و سبب زرد شدن رنگ پوست میشود. هنگام استفاده از این ماده حتماً باید در زیر هود باشد و اینکه از دستکش، عینک محافظ و روپوش استفاده شود. زیرا بخار این اسید هم توانایی این را دارد که سیستم تنفسی را تحریک کند و در هنگام نگهداری و انبارداری باید توجه داشت که این اسید دور از مواد بازی و مواد آلی نگهداری شود. در ظروف فولاد ضد زنگ، ظروف سفالی بیشتر این مواد را نگهداری و جابجا میکنند و بهترین شرایط برای نگهداری آن محیط خنک، خشک و دارای تهویه مناسب است.
خرید و فروش نیتریک اسید
بسته به میزان نیاز هر شرکتی میتوان نیتریک اسید را به صورت بشکهای، فلهای و حتی تانکری خریداری کرد و در صورتی که هدف برای انجام آزمایش در سطح آزمایشگاه و محیط علمی باشد به مقدار کمتر و در حد چند لیتر هم میتوان سفارش داد.