شکل 2 – شماتیک سنتز نانوذرات مغناطیسی Fe3O4 با استفاده از روش هم رسوبی؛ ابتدا محلولی از یون های آهن در اسید کلریدریک تهیه شده و سپس این محلول بر روی محلولی از دی ایزوپروپیل آمین (DIPA) ریخته می شود که نتیجه آن ایجاد رسوبی از نانوذرات اکسید آهن خواهد بود.
اخیراً استفاده از برخی ترکیبات آلی مانند پلی-وینیل الکل (PVA) که هم نقش کاهنده و هم نقش پایدارکننده را ایفا میکنند، باعث سنتز نانوذرات با یکنواختی بیشتری شده است.معمولاً سنتز نانوذرات اکسید آهن (Fe3O4 , γ-Fе2О3) و فریتها در محیط آبی و به روش همرسوبی از طریق واکنش زیر صورت میگیرد:
که در آن M+2 میتواند عناصر متفاوتی از جمله Fe2+, Mn2+, Co2+, Cu2+, Mg2+, Zn2+ ,Ni+2 باشند [2].
2-1-2- میکروامولسیون (Microemulsion)
میکروامولسیون مجموعهای غیرقابل اختلاط از حلال آبی، حلال آلی است که به وسیله سورفاکتانت (Surfactant) پایدار میشوند. در این حالت قطراتی از حلال آبی که توسط لایه ای از سورفاکتانت پوشیده شدهاند در بین حلال آلی به وجود میآید و به مجموعه آنها مایسل (Micelle) گفته میشود. همانطور که در شکل 3 مشاهده می گردد، اگر قسمت آبگریز مولکول (به اصطلاح قسمت هیدروکربنی) سورفاکتانت به سمت بیرون و حلال آلی باشد به آنها مایسل معکوس (Reverse Micelle) میگویند. اندازه مایسل بدست آمده با نسبت مولی آب به سورفاکتانت تعیین میشود. از میکروامولسیون آب در روغن (Water-in-Oil، W/O) به طور وسیعی برای سنتز یکنواخت نانوذرات استفاده میشود. با مخلوط کردن آب، روغن و مواد واکنشدهنده، به صورت مداوم قطراتی تشکیل شده، با هم برخورد کرده، ادغام میشوند و مجددا شکسته میشوند که در نهایت منجر به تشکیل رسوب خواهد شد. با افزودن حلالهایی مانند استون و یا اتانول، میتوان رسوبها را لخته نمود و سپس با فیلتر کردن و یا سانتریفوژ، آنها را از میکروامولسیون جدا نمود. از جمله معایبی که کارآمدی این فرآیند را کم میکند، استفاده زیاد از حلال میباشد [3].